De 5 Tibetanere

Den gamle hemmelighed om ungdommens kilde – de 5 tibetaner (de 5 riter) – kom til vesten ved hjælp af den lille bog som Peter Kelder skrev i 1939. Her beretter han om den aldrende Oberst Bradford, som i sin søgen efter ungdommens kilde, drager ud i verden og på sin færd ender i et tibetansk kloster, skjult i Himalaya bjergene. Her slår Oberst Bradford sig ned i nogle år og lærer, at enkel levevis og de fem yoga øvelser, som Lamaerne udfører dagligt, er vejen til den legendariske ungdoms kilde, som mennesket har søgt i årtusinde, men egentlig altid har haft til rådighed inde i sig selv. Efter sin hjemkomst danner Oberst Bradford “Himalaya klubben” og Peter Kelder ser med begejstring, at de fem Riter (yogaøvelser) virker både foryngende og helbredende.

De fem tibetanere er bygget på baggrund af den kinesiske taoistiske tro, at sygdom er et resultat af at energistrømmen i kroppen er blokeret. Det vil ske hvis de to modsatte energier; Yin og Yang, som sammen holder orden på den universelle livskraft, ikke er i harmoni med hinanden. Gennem de 5 tibetanere, og andre naturmetoder. vil disse blokeringer forsvinde, således at livsenergien igen kan strømme frit, hvilket vil sætte helbredende kræfter i gang. I følge hinduistisk tænkning aktiverer og harmoniserer disse øvelser (de fem riter) kroppens energicentre, chakraerne og garanterer et langt og sundt liv.

I mange tusinde år har man arbejdet med kroppens energier og man har for længe siden opdaget nogle særlige energicentre, som korresponderer til de syv endokrine kirtler. Du kender dem måske som chakra. Medicinsk forskning har fundet overbevisende materiale, som viser at aldringsprocessen er reguleret af hormonerne, som de endokrine kirtler producerer. Den hurtigste måde at genvinde ungdom, vitalitet og sundhed på er ved at hjælpe disse energicentre til at spinde normalt igen. De 5 tibetanere kan afbalancere al hormonal aktivitet og siges derfor at indeholde nøglen til ungdommens kilde.

Generelt for alle øvelser:

Start med at lave øvelserne (riter) med 3 gentagelser den første uge. Hvis du er ok med, så læg 2 ekstra gentagelser på i ugen efter. Den 3. uge du er i gang, maksimalt 7 gentagelser. Maksimalt 2 ekstra på hver uge indtil du når 21 gentagelser (mindst 10 uger). Brug gerne et underlag, f.eks. en yoga måtte, til nogle af øvelserne.

Du kan på en video, se hvordan jeg laver øvelserne.

PS. Hvis du er ny i af lave de 5 tibetanere, har jeg lavet en måde at komme roligt i gang. Se ekstra tekst under rite 2-5. 

Rite 1 – Jeg er i harmoni med mig selv
Stå oprejst, stræk armene vandret ud til siden. Drej rundt om dig selv i urets retning (fra venstre mod højre). Du bliver måske lidt svimmel. Drej kun så længe, som du kan holde det ud.

Rite 2 – Jeg lever bevidst ud fra mit centrum
Liggende – hæv hovedet og benene – strakte (hovedet først). Hold lænden og hænderne i gulvet. Indånding når du løfter hovedet og benene. Hold en lille pause på indåndingen og hold vejret. Udånding når du sænker benene og hovedet.

Kom godt i gang: Bøj knæene og støt dine ben med hænderne. Læg benene ned og hold en lille pause inden næste gentagelse.

Rite 3 – Ubegrænset energi strømmer gennem min krop
Stå på knæene – bøj hoved og hals bagover. Start med at presse hagen mod brystet, bøj bagover i en blød bue (indånding), pres hænderne mod balder eller lår. Hold en lille pause på indåndingen og hold vejret. Kom tilbage på udåndingen.

Kom godt i gang: En lille bøjning er fint til at starte med. Men begynd at udfordre dig selv, når du har været i gang et stykke tid. Læg oversiden af dine fødder på gulvet, i stedet for at stå på tæer.

Rite 4 – Jeg er levende og stærk
Sid ret op med strakte ben – løft kroppen til en bro. Start med at strække nakken og lægge hagen mod brystet. Løft kroppen op på en indånding. Hold en lille pause på indåndingen og hold vejret. Sænk kroppen på en udånding.

Kom godt i gang: Bøj gerne benene, og brug dine benmuskler til at komme op i broen. Se hvor højt du kan komme. Et lille stykke er også godt. Hold en lille pause mellem hver gentagelse. Styrk gerne dine triceps muskler ekstra, da denne øvelse kan være svær for netop disse muskler. ”Øvelse gør mester”

Rite 5 – Min krop og mine tanker er fleksible

Lig på maven – sæt hænderne i gulvet ud for skuldrene og løft dig op. Kroppen hænger i en bue, du støtter på tæerne og hænderne, bøj nakken bagover og kig op i loftet. Løft nu bagdelen op på en indånding, så du står på dine håndflader og fødder. Hold en lille pause på indåndingen og hold vejret. Sænk på udåndingen, så du står på hænder og fødder og maven tæt på gulvet.

Kom godt i gang: Støt dig på dine underarme i stedet for hænderne. Du kan også starte med at blive liggende på gulvet på maven og rejse dig derfra.

Bemærk, at du skal trække vejret ind på første halvdel af øvelsen, selvom du presser maven sammen.

Samlet overblik